På skidor till Sydpolen 2018/09

 

 

aurora

På skidor till Sydpolen
19 september 2018

År 2016 erhöll sjuksköterskan Johanna Davidsson från Normlösa utanför Skänninge, titeln ”Årets kvinnliga Äventyrare”. Anledningen till denna fantastiska utnämning var hennes soloäventyr på skidor till Sydpolen, en resa som tog henne 38 dagar 23 timmar och 5 minuter enkel resa och 56 dagar totalt tur och retur. Och det var på julafton 2016 som hon nådde målet för sina drömmar, den punkt på vårt klot som kallas Sydpolen.

fullsizeoutput_26cc

Hur i all världen man kan få för sig att vilja staka sig ensam en sådan sträcka i snö, motvind och kyla är för de flesta helt obegripligt. Men för Johanna var det den stora drömmen som besannades.

Den 110 mil långa resan utgick från lägret Hercules Inlet vid norra kusten och fortsatte över isen fram till Sydpolen. Med sig släpade Johanna sin 120 kilo tunga packning i en pulka. Otroligt tungt och slitsamt. I bagaget fanns, förutom tält och sovsäck, frystorkad mat, godis, chips och till och med en flaska champagne. För Johanna var det nämligen viktigt att fira och belöna sig under den tuffa färden över isen.

Resan var beräknad att ta cirka 50 dagar, men med hjälp av sin envishet och stenhårda disciplin, lyckades Johanna med konststycket att klara sin färd på 38 dagar. Därmed är hon den snabbaste kvinnan i välden att nå detta mål.

fullsizeoutput_26ca

Johanna har också skrivit en bok om sitt äventyr. Den heter Solo Sister, Solo för att hon skidade ensam och Sister eftersom hon i det civila jobbar som sjuksköterska i norska Tromsö. Boken kunde Aurorna köpa.

fullsizeoutput_26c5

Tack Johanna för en härlig äventyrskväll.

Bilder och text Anna-Karin Cardell