Biskop Marika Markovits 2023/09

Fatta mod – Ge världen liv- perspektiv på arbetet som biskop.

Samtal, bubbel och gemenskap i baren. En stunds andhämtning och avkoppling med orgelmusik i den osannolikt vackra Johannessalen. Auroras ordförande Eva Kernell Sandberg hälsade oss alla varmt välkomna till en höst med gemenskap och samtal. I en alltmer brinnande värld gav Eva oss orden värme, vänlighet och värdighet att ha med i vår ryggsäck i vårt vardagsliv.
Diktläsning av Stina Söderlund och vid orgeln satt Mona Billermark.

Marika Markovits, biskop i Linköpings stift var vår gäst denna septemberkväll. Den 65:e biskopen i Linköpings stift, den första kvinnan.
” Vad är det som gör att jag står där jag står. Fanns inte i min föreställningsvärld att jag en dag skulle stå här som biskop”. Så inledde biskopen kvällens föredrag, på temat fatta mod, ge världen liv, där hon engagerat beskrev delar av sin livsresa fram till den dag hon vigdes till biskop för Linköpings stift, i Uppsala domkyrka 15 januari 2023.
Hur blir man en ledare? Vad finns för förebilder? Heliga Birgitta, andlig och jordägande kvinna, en tydlig kvinnlig förebild.
Åren i kyrkans ungdom beskrev Marika som oerhört viktiga, att bli sedd, man
såg hennes möjlighet att växa. Kyrkan såg att hon kunde bli ledare, lät henne växa till ledare och bli en kyrkans resurs. En självklarhet att de första åren som präst arbeta nära social utsatthet, samverkan med socialförvaltning och andra myndigheter. Det sociala engagemanget ledde så småningom till arbetet som direktor vid Stockholms stadsmission där hon arbetade i 17 år. Hennes
drivkraft var att vilja göra skillnad. I arbetet på Stockholms stadsmission blev det tydligt hur vi människor är beroende av varandras medmänsklighet och värdighet för ett människovärdigt samhälle. Det blev några år som domprost i Stockholms stift innan hon så blev kallad till biskop i Linköpings stift.
Hon valde valspråket, fatta mod, ge världen liv!
Hur ska lag leda arbetet som biskop i Linköpings stift? Hur leder jag här? Hur påverkar jag som biskop? Hur samlar, leder och engagerar jag människorna åt samma håll, var avslutande reflektioner hos vår biskop Marika.

Många Auroror hade kommit denna kväll för att ta del av biskop Marikas innerligt varma, personliga och engagerade föredrag om att fatta mod, ge världen liv! Gud är med.

Text: Annette Sverker
Bild: Ammie Malmgren