Hundar och deras beteende 2017/01

aurora

Onsdag 18 januari 2017
Hundar och deras beteende

Denna kväll kom etologiprofessorn Per Jensen till oss och berättade om vårt käraste husdjur, hunden, och om hundens beteende. Hundars kognitiva förmågor får till och med forskarna att tappa hakan.

Det var för 15 000 år sedan det hände. I södra Kina började då människan och vargen att slå följe och människan tog kommandot över vargens avel. Vargar med beteenden som tilltalade människan blev avelsdjur. På så sätt domestiserades vargen och med tiden förvandlades vargen till det vi idag kallar hund. Innebär att alla hundar, trots ras, har sitt ursprung i vargen.

Idag finns cirka 700 000 registrerade hundar i Sverige. En och annan oregistrerad hund lär också finnas insmugglad.

Trots att kunskapen om hunden har exploderat under de senaste femton åren, tvistar de lärde om, huruvida hunden har blivit dummare i huvudet på grund av människan eller om den blivit klokare. Som hundägare är man övertygad om att den blivit klokare, speciellt den egna hunden.

Professorn var lite tveksam och menade att båda åsikterna kunde vara riktiga. När det gällde kunskap i fysik gav han emellertid utan att tveka hunden IG i betyg, medan han i psykologi gärna kunde sträcka sig till ett MVG. Du kan nämligen aldrig lura din hund. Den ser och känner precis vad du har i tankarna. Vi kanske ska vara tacksamma så länge hunden inte kan tala människospråk för då skulle risken vara stor att dina tankar blev offentliga.

Vet inte riktigt om den förrätt som serverades efter föreläsningen var så lämplig för vovvar, men för hungriga Auroror passade den emellertid alldeles utmärkt.

Tack snälla Per för en jättetrevlig och intressant föreläsning om människans bästa vän!

IMG_3587

IMG_3575

IMG_3584

IMG_3588

Text och foto Anna-Karin Cardell