Dietist Helena Järnåsen 2024/01

Uppstart Föreningen Aurora januari 2024!

Snöyra denna januarionsdag när det var föreningen Auroras uppstart året 2024. Drygt femtio Auroror njöt av stundens stillhet i Johannessalen med dess stjärnhimmel. Vi hälsades varmt välkomna till detta Aurora år 2024 av vår vice ordförande Ingela Lindblad. Från orgeln spelade Mona Billermark Ave Verum av Charles Gounod samt Largo av Georg Friedrich Händel. Diktläsning av Stina Söderlund. Det händer att livets vardag inte alltid flyter som vi vill, vilket Stinas val av dikt så innerligt förmedlade.

”När livets ryggsäck blir tung att bära, och sorgens iglar på glädjen tära, och hoppets sytråd känns alltför skör, då hjälper bara ett gott humör. Man lyfter näsan en liten aning, och ger sig självmant en kraftig maning, och tömmer modigt sin sura kål, och stövlar sen rakt emot sitt mål.”  Några rader urPelle Nävers dikt Vandringsvisa”.

Vad är nyttig mat? Hur äter jag för att vara hälsosam? Två frågor som kvällens gäst legitimerad dietist Helena Järnåsen verksam vid vårdcentralen Tannefors i Linköping inledde sitt föredrag med. Helena tydliggjorde att detta med mat inte alls är lätt. Vad är det som stämmer i allt som förmedlas i böcker, tidningar, social media kring hur och vad vi ska äta. Helena menade att all mat fungerar, men vi behöver fundera kring hur vi äter, och i vilka mängder. Tre huvudmål och några mellanmål återkom under samtalet som något att ha som riktmärke i sin mathållning. Vikten av att äta grönsaker och frukt återkom, även om vi bör begränsa fruktintaget till en rimlig nivå. Ytterligare några teman som berördes under kvällen var:

  • Vad är en bra frukost? Måste man äta frukost?
  • Kan jag äta spagetti och köttfärssås fyra dagar i rad eller blir det en alltför ensidig kost. Vad menas egentligen med ensidig kost?
  • Får man verkligen äta efter 18.00?
  • Hur bevarar jag ett starkt skelett. Måste jag dricka mjölk?
  • Mat och träning berördes också.

Aurora boys som alltid på plats för att ge oss möjlighet för en stunds gemenskap i baren innan vår sammankomst. Ser till att vi får förrätt och varmrätt på borden. Denna onsdag serverades torskrygg med ångande rotfrukter och proseccosås. Dukning med äpplen, clementiner och ingefärsshot som välkomstskål! Så i linje med kvällens tema med fokus på bra mat och hälsa.

Text: Annette Sverker
Bild: Ammie Malmgren