Spelmansunderhållning och Traditionell Hattfest 2016/04

aurora

Spelmansunderhållning och Traditionell Hattfest
Onsdag 20 april 2016

Vid säsongens sista träff  fick Aurororna besök av spelmannen David Siljat. Med sig hade han tre spännande instrument som alla i första hand kopplas till Folkmusik. Det första instrumentet vi fick höra David spela på var en Silverbasnyckelharpa. Silverbasharpan är den äldsta modellen av nyckelharpa och härstammar från 1700-talet. Just det här vackra exemplaret som David spelade på, har han byggt själv. Han är alltså en så kallad bordunbyggare. Bordun är en musikterm, ”brumbas”, en ton som ljuder med oföränderlig låg tonhöjd oavbrutet genom hela melodin. Silverbasharpan har fått sitt namn efter en bassträng som är tillverkad av en tunn sena, överdragen med silver. Det är kombinationen, sena-silver, som ger den typiska bastonen som ligger som bakgrund i melodierna som spelas på harpan.

En av låtarna som David lät oss njuta av hette ”Fingertarmen” och var komponerad av Byss-Calle som levde i slutet av 1700-talet och början av 1800-talet.

David har spelat fiol och nyckelharpa sedan nioårsåldern. Efter att från början mest ha ägnat sig åt klassisk musik, övergick han så småningom till den spännande och fascinerande  folkmusiken. ”Med den musiken kan man utvecklas som speleman i all oändlighet”, säger han.

IMG_3057

Kvällen till ära var Aurororna klädda i vackra hattar och roliga skrållor.

IMG_3049      IMG_3056

IMG_3048     IMG_3052

IMG_3050    IMG_3053

 

Och visst serverades det vin till den delikata vårmiddagen, när laxen väl blev genomstekt.

IMG_3065 IMG_3068

IMG_3066

Text och bild Anna-Karin Cardell