Auroras 40-årsjubileum

Onsdag den 20 november 2019
Auroras 40-årsjubileum

Föreningen Aurora för frimurardamer har firat sitt 40-årsjubileum med ett mysigt mingel, sirlig föreställning och en god måltid med musik och lotteri. Jubileumskommittén hade lagt ned ett gediget arbete på att in i minsta detalj förbereda jubiléet.


Jubileumskommittén

Festen började i Atrium där alla samlades för att dricka sprudel och mingla. Vid entrén möttes gästerna av Aurora, morgonrodnadens gudinna, i Eva Kernell-Sandbergs skepnad, som delade ut ett kuvert innehållande bordsplacering och lotter.

Atrium var vackert pyntat med en pastellfärgad duk och lampor i varje hörn som tillsammans med de levande ljusen skapade en varm ljussättning. Det serverades snittar och champagne och sorlet var intensivt och härligt.


Morgonrodnadens bord i Atrium  

 
 Sorlet var intensivt och härligt

Många kramar och förtjusta leenden i vimlet visade att det var många som gladdes över att träffa sina Aurorasystrar.


Många gladdes åt att få träffas

Gästerna hälsades välkomna av ordföranden Ann-Christin Sjöström som utbringade en skål.

Kvällens ”toastmoster” var Stina Söderlund som efter en halvtimmes mingel, på vers, manade alla att bege sig till den pampiga Johannessalen.


Toastmoster Stina och ordföranden Ann-Christin

Där möttes alla av fågelkvitter och ännu en varm ljussättning. Naturligtvis hade ”morgonrodnadens ljus” tänts på stjärnhimlen.

På en storduk tonade en färgrik och frodig barockmålning fram, föreställande Aurora med sitt följe. Till Edward Griegs vackra musik, Morgonstämning, skred gudinnan själv sirligt in i salen. Hon hade en fantasifull skir klädsel och ännu vackrare blev hon när hon av Anna-Karin Cardell kröntes med en blomsterkrans.


Aurora morgonrodnadens gudinna

Anna-Karin berättade sedan vem Aurora är och påminde om Auroras livsuppgift.

Sin uppgift, att varje ny morgon öppna dörren mot solen för att ge oss den energi vi behöver för att orka uppfylla det som förväntas av oss, sviker hon inte.

Så klingade vacker musik på trombon av Nils Landgren ut i salen, Morgon mellan fjällen.

Därefter fick Aurora en nyckel till porten mot östern innan Anna-Karin läste en dikt om Aurora. En dikt med en allvarlig underton som slutade med att Aurora inte är lycklig idag.

”Innan hon till drömmen vänder åter, så sorgesamt över jorden gråter, till morgondagg förvandlas kindens tår. Hon gråter för en sargad värld som lider,
i självförblindelse och bittra strider, som bringar moder jord så svåra sår.”

När Aurora tågat ut till den vackra sången Morning has broken, påminde Anna-Karin om att Aurora även symboliserar norrskenet, Aurora Borealis, och att gästerna skulle få möta det ljuset i nästa upplevelse.

Norrskenet härskade nämligen i frimurarmatsalen. Både i form av dukning och norrskensbelysta väggar.


Norrskensdukning
 

Jon Henrik Fjällgrens jojk ljöd över salen och under hela middagen fanns en norrskensbild på väggen.

Så blev det en skål för Aurora innan förrätten avnjöts. Kallrökt lax med picklad silverlök.

Sångerskan Sandra Hellberg bjöd under middagen på skönsång bl.a. Aurorasången som hon själv tonsatt kvällen till ära.


Sandra Hellberg sjunger till Auroras ära

Huvudrätten hade också nordisk anknytning. En ytterst mör renytterfilé med rödvinssås, potatismos med messmör, äpple och bacon. Smakade himmelskt gott.


Och Boysen serverar

Måltiden avslutades lika gott som de övriga rätterna med en vaniljparfait med hjortronkräm och ”krossade drömmar”. Ja det var faktiskt riktiga krossade drömmar, en fantasifull och mycket god efterrätt.

Så var det dags för kvällens ”toastmoster” Stina Söderlund att åter ta till orda. Och förstås på vers berättade hon historien om föreningen Aurora.

Claes-Göran Strömberg läste en dikt av Bo Zetterling om frimurarnas Auroror.

”Aurora Boys” bidrog både med gentil servering och sång, bland annat en specialskriven sång tillägnad Aurora och alla hennes systrar i salen.


Aurora Boys underhåller med sin sång

Och sist men inte minst. Vad vore en Aurorakväll utan lotteri där två mycket vackra handsydda väskor, den ena med motiv morgonrodnad och den andra med motiv norrsken, var första och andra pris. Därtill hade BJ:s och Tre Hjärtan med flera skänkt många fina priser.


Så var det lotteriet

Så det blev en jubileumsfest att minnas.

Text och foto: Håkan Wasén