Kaffedrickandets historia 2016/11

aurora

Kaffedrickandets historia
16 november 2016

Denna kväll hade vi besök av Anneli Gullström som tidigare arbetat som kulturarbetare inom äldreomsorgen i Linköpings Kommun.

img_3282

Föreläsningen gick av stapeln under de vackra kristallkronorna i Frimurarnas matsal.

img_3281

Med stor entusiasm berättade Anneli om det viktiga kaffets historia på samma gång som hon plockade upp det ena roliga föremålet efter det andra ur sin stora väska. Kaffekoppar, kaffekvarnar och kaffepannor som väckte gamla minnen hos åhörarna. Vem minns inte när mormor malde sina hemrostade kaffebönor i den gamla kaffekvarnen och dessutom skickade med en liten bit ålskinn i kannan för att kaffet skulle klarna. Till och med att många av de intresserade åhörarna med ett leende och en varm blick kunde berätta om någon kär gammal släkting som drack sitt kaffe på fat med sockerbiten löst hängande mellan läpparna. Härlig nostalgi minsann.

img_3280

Kaffet introducerades redan på 1700-talet i Europa. Karl XII var den som tog med sig kaffevanorna hem till Sverige från sina upprepade härjningar i Turkiet. Det är väl det bästa den karl’n gjorde, kan man kanske tycka.

img_3287

Idag finns kaffet i hur många olika versioner och tappningar som helst och vi dricker kopiösa mängder kaffe i vårt land. Hur många odiskade kaffemuggar står inte och dräller på skrivborden på våra arbetsplatser?
Alla älskar kaffe utom dom som kanske hellre tar ett glas vin.

Tack snälla Anneli för en nostalgisk och härlig stund hos Aurororna.

Text och bild Anna-Karin Cardell