Novahuset 2018/11

Novahuset
21 november 2018

Denna kväll hade Aurororna besök av Johanna Lundblad, volontär i Novahuset. Hon berättade om företeelser i vårt samhälle som man helst hade sluppit höra om. Novahuset arbetar nämligen mot sexuellt våld. Det är en sponsorfinansierad verksamhet med stöd från både företag och privatpersoner.

Novahusets grundare, Paulina Bengtsson, som vet vad  det här handlar om på riktigt, startade den här verksamheten för tio år sedan. Hennes envisa arbete har gjort att verksamheten har kunnat spridas till fler platser i landet. Idag har verksamheten här i Linköping fyra fast anställda, men det mesta arbetet görs av ett 60-tal volontärer som fungerar som kontaktpersoner för dem som råkat illa ut.

Förutom att fungera som stödpersoner för drabbade, arbetar man med opinions- och kunskapsspridning om bland annat:
– Sex mot ersättning som vänder sig till människor som köper våldtäkter, alltså sexköpare.
– Självskadebeteende som vänder sig till många grupper, bland annat till utsatta.
– Psykisk ohälsa som vänder sig till alla.

Verksamheten erbjuder absolut anonymitet. Ingen som söker kontakt med Novahuset behöver uppge sitt namn, om man inte vill. Kontakten sker, förutom via telefon, också via mail, en stödchat, en blogg, samtal och gruppterapi. Volontären kan också följa med ett offer till både doktor och barnmorska om den drabbade så önskar.

På Novahusets blogg kan drabbade få berätta om sina tragiska och upprörande upplevelser.

En historia som Johanna Lundblad delgav oss, var när en förtvivlad fjortonårig flicka ringde och berättade att hon precis hade våldtagits av sin lärare…
Hur kan detta få ske?

En stor eloge till alla som är engagerade i Novahuset som gör ett sådant viktigt och storartat jobb.

Text och bild Anna-Karin Cardell