Äggproduktion på Brobygård 2019/04

Onsdag den 24 april 2019
Äggproduktion på Brobygård

Förutom att säsongens sista Auroraträff bjöd på en strålande hattparad, hade Carl-Gustav och Maria Wessman från Brobygård Lantbruk AB bjudits in för att berätta om sin äggproduktion.

Vad sägs om 21000 höns, fritt spatserande i ett trevånings byggsystem, där hönsen värper sina ägg mellan klockan sju och tio på förmiddagen för att husse och matte ska kunna hinna plocka, sortera och paketera dem innan en lastbil kommer och hämtar. Varje höna värper ett ägg nästan varje dag. 87% av alla svenska höns är frigående varav 68% håller sig inomhus.

Hönornas livslängd är 90 dagar. Då har de börjar tröttna på att värpa ägg. De slaktas då och köttet används av våra invandrare som har den goda förmågan att laga härliga rätter av hönskött. En kunskap som vi infödingar har tappat.

Och tuppen då? Jodå, det finns en och annan tupp i hönsgården också även om deras uppgift inte är den vi kanske tror och som tuppen kanske hade önskat. Hönorna fixar nämligen sin äggproduktion helt på egen hand utan inblandning av någon tupp. Innebär att tuppens uppgift är att gå omkring och vara vacker och att hålla ordning på alla sina yra höns. Såvida inte hönsen fattar misstycke till en nytillkommen tupp och hackar ihjäl honom. Så grymt kan det vara i hönsgården.