HBTQ: Mångfald/Mänskliga rättigheter 2022/11

Onsdag 9 november 2022

Denna onsdagskväll i november fick vi besök av Roger Petersson som är socionom och arbetar som kurator på ungdomshälsan i Linköpings Kommun med HBTQ frågor. Roger är på sin fria tid en aktiv frimurare i Linköping.

Det är Råd & Stöd Linköpings Kommun som driver ungdomshälsan i samarbete med Region Östergötland. HBTQ, ofta skrivet med små bokstäver hbtq, är en på svenska vedertagen akronym för homosexuella, bisexuella, trans- och queerpersoner, tidigare bara HBT. Akronymen, liksom några av dess vanliga varianter, är ett samlingsnamn för att beteckna ämnen som rör sexualitet och könsidentitet. Q som står för queer, är ett brett begrepp och som kan översättas till normbrytande. När en person definierar sig som queer brukar det innebära att den bryter mot normer som rör kön, relationer och/eller sexualitet.

Ungdomshälsan finns för dig som är ung och mellan 13–21 år. Där kan man prata med kurator och / eller barnmorska om frågor som rör sexualitet, hur man mår fysiskt och psykiskt, om andra känsliga och intima frågor som känns viktiga. En viktig del av ungdomshälsan är ” drop-in-mottagningen som riktar sig till den som identifierar dig som kille/ung man”. Här kan man bara droppa in utan att beställa tid, för att prata om exempelvis frågor som rör relationer, sexualitet och kärlek, hbtq frågor förstås, kroppen och kondomanvändning.

Ett personligt och engagerat föredrag från Roger, många frågor från auroradamerna. Tankeväckande och viktig kväll att prata, diskutera, reflektera kring dessa så viktiga frågor i vårt mångkulturella samhälle och vad det också innebär för våra systrar och bröder från andra länder. Bara tack till dig Roger!

En Aurora träff börjar alltid i den vackra Johannessalen. En meditativ stund med orgelmusik och diktläsning. Tack till dig Mona Billermark som lät oss njuta av orgelns toner när du spelade Edvard Grieg; morgonstämning ur Per Gynt samt Ave Maria av Bach Gounod. Tack också till dig Stina Söderlund för din kraftfulla diktläsning av Kristina Lugn.

Text: Annette Sverker

Nedan följer ett kollage av bilder från vår sammankomst:
Foto: Ammie Malmgren, Anna Rudenstam-Grape